Incepem seria interviurilor Dr-Online in Oltenia, mai exact la Craiova. Avand dubla specializare, chirurgie generala si obstetrica ginecologie, Dl. Dr. Liviu Vasile, a avut amabilitatea sa ne raspunda la cateva intrebari:
- Care este povestea dumneavoastră în lumea medicală și cum v-a motivat să ajutați pacienții într-un mod atât de dedicat?
Sunt născut în Slatina/Olt în anii în care orașul renăștea, devenind un pol al industriei metalurgice, oraș în care oricine cunoștea pe oricine, oraș în care câțiva medici, profesori și juriști, primul-secretar, doi directori de întreprinderi și șeful miliției erau personalitățile urbei.
Povestea mea medicală începe cu un îndemn al tatălui meu: ”tu să te faci doctor, nu ”doctor pârât” ca mine!”. Da, tata era unul dintre cei mai buni constructori din oraș și era cunoscut drept ”Doctorul” – doctor în construcții metalice industriale. Am început studiile liceale la Colegiul ”Radu Greceanu”, dorința de a urma o carieră medicală devenind tot mai mare, după ce ”Doctorul” ne-a părăsit când eram în clasa a X-a, simțind că de acolo, de sus mă vede. Nu pot uita dorința din ochii tatălui de a se însănătoși și nici gândurile sumbre pe care cred că le avea.
Țin minte diminețile de duminică în care luam trenul spre Craiova să particip la cursurile pro bono ținute de distinșii profesori ai Facultății de Medicină, momente care m-au mobilizat să devin student al acestei facultăți. Atunci când iubești oamenii și viața, ai suficientă motivație pentru a te face medic.
A fi student la medicină nu este un lucru ușor și trebuie să te asiguri permanent că iubești ceea ce faci. Spre deosebire de alte meserii, medicina necesită o investiție emoțională, fizică, psihologică și mai ales de timp, iar fără dăruire nu o poți practica.
Am absolvit medicina cu dorința de a face chirurgie generală, vis împlinit odată cu începerea rezidențiatului sub îndrumarea mentorului meu, regretatul profesor doctor Ion Gugilă. Am știut că a fi medic este mai mult decât o meserie și că trebuie să ai har, iar acest lucru l-am învățat de la maeștrii mei. „Medicina este arta vindecării, care teoretic nu are nici o limită” spunea Petre Țuțea
Chintesența motivației în profesia de medic este feed-back-ul pacientului. Atunci când pacientul aflat în stare critică devine conștient de progresul său, îți mulțumește verbal sau numai cu privirea, simți că munca ta înseamnă viață și îți dă un înalt sens al existenței. Suprema realizare a medicului constă în mulțumirea pacientului.
Medicina este o artă bazată pe știință. Fără dorință de cunoaștere doctorul nu e doctor, e cel mult vraci! Medicina este cariera cu drumul cel mai lung, cu cei mai lungi ani de școală și pregătire permanentă, cursuri și conferințe care nu se termină niciodată, pentru că vrei să fii mereu la curent cu ce e nou. Da, cei mai buni dintre doctori sunt și un pic artiști… e nevoie de un pic de artă ca să faci legături între domenii diferite, să intuiești corect cauza problemelor pacientului, iar apoi să-i explici, să înțeleagă și să-l motivezi.
Consider că un medic bun este acela care reușește să îmbine perfect noțiunile teoretice cu practica, dar în același timp este și empatic. Empatia este o caracteristică esențială a unui medic. Cu alte cuvinte, medicul trebuie să acorde pacientului timpul necesar pentru a-și povesti suferința.
2. Ce metode inovatoare utilizați în practica dumneavoastră medicală pentru a îmbunătăți sănătatea pacienților?
În ultimele trei decenii, mai multe tehnologii concepute pentru alte scopuri, au fost aplicate în chirurgie pentru a oferi mai multă precizie și rezultate mai bune procedurilor chirurgicale. În chirurgie, inovația necesită dovezi înainte de implementarea pe scară largă a noutăților și un proces continuu de îmbunătățire a calității pentru a evalua beneficiile și riscurile.
Viitorul chirurgiei constă în îndeplinirea a patru condiții principale: siguranță, acces, eficiență și eficacitate. Inovația și tehnologia ar trebui să ajute la realizarea acestor condiții, dar nu trebuie să fie centrul practicii chirurgicale.
Chirurgia este o specialitate definită prin capacitatea sa de a vindeca prin intermediul ”invaziei” corporale. Timp de mulți ani, marile probleme ale chirurgiei au fost managementul perioperator (anestezic și managementul durerii) și infecțiile. Multe dintre aceste probleme au fost standardizate până acum, ceea ce face acum ca acestea să fie destul de ușor de gestionat.
Nu se poate face chirurgie sau ginecologie inovativă, atâta timp cât nu ți-ai însușit bazele tehnicilor chirurgicale clasice sau așa cu spunea un reputat profesor de urologie, ”nu poți lăsa un căruțaș să conducă tramvaiul”.
Folosesc metode noi chirurgicale în tratamentul pacienților mei (laparoscopie, tehnici LASER minim invazive, dispozitive moderne de electrochirurgie, colorații intravitale operatorii etc.) pe care le aplic în funcție de patologia principală și asociată a pacienților, având ca reper calitatea vieții acestora.
Tehnologia, aplicațiile, inteligența artificială, pot face viața unui chirurg mai ușoară pentru a se concentra asupra experienței umane. Poate că viitorul cercetării în chirurgie ar trebui să se concentreze mai mult pe ceea ce îi pasă cu adevărat pacientului.
Deși știința medicală s-a dezvoltat extraordinar în ultimele decenii și a obținut rezultate fără precedent, rolul doctorului nu s-a schimbat mult în ultimul mileniu, deși a acceptat toate beneficiile modernității. Indiferent câta tehnologie există, când cineva este bolnav, el caută pe cineva în care să aibă încredere. Pacientul caută un doctor care să citească și să îi interpreteze corpul, iar în același timp să fie capabil să afle suferința acestuia, să-i audă limbajul, povestea transformată în cuvinte, sintaxa, gesturile și expresiile ei. Aceasta perspectivă este interpretată ca artă a medicinei. Tehnologia medicală nu va fi niciodată capabilă să înțeleagă ce spune, simte și gândește pacientul. Îngrijirea pacienților a fost totdeauna o mixtură de simpatie și bunătate, alături de eforturile profesionale de a modifica cursul natural al evenimentelor. În acest sens, practica îngrijirii bolnavilor a fost o arta, deși baza a reprezentat-o cunoașterea naturii biologice a bolii.
3. Cum ați reușit să obțineți rezultate remarcabile pentru pacienții dumneavoastră în specialitatea dvs.?
Consider că rezultatele din practica medicală au venit ca urmare a eforturilor continue, dedicării și perseverenței în a aplica cele mai bune strategii terapeutice, precum și de a asigura o experiență medicală excepțională fiecărui pacient. Totul pleacă de la binele pacientului și ceea ce pot face pentru a oferi o experiență medicală la cele mai bune standarde existente.
Aceste rezultate se bazează pe experiență, formare profesională continuă, abordare personalizată a fiecărui pacient, aplicarea tehnologiilor moderne, un mediu confortabil, orientarea către rezultate, colaborarea interdisciplinară, comunicarea deschisă cu pacientul și responsabilitate și etică profesională.
4. Cum vedeti utilizarea aplicatiilor de telemedicina in viitor?
Telemedicina presupune realizarea consultațiilor medicale la distanță, prin intermediul a diferite mijloace de comunicare. Astfel, pacientul nu mai este nevoit să se deplaseze până la cabinetul medicului și poate primi asistența medicală oriunde și oricând. Principalul scop al telemedicinei este acela de a face serviciile medicale mai accesibile pentru o gamă mai largă de pacienți.
Dar telemedicina reprezintă și „utilizarea tehnologiilor informației și telecomunicațiilor în medicină”. Telemedicina nu este doar pentru monitorizarea sau diagnosticarea de la distanță a unui pacient. Include, de asemenea, tehnici de e-learning (pentru a oferi educație de la distanță atât lucrătorilor din domeniul sănătății, cât și pacienților) și servicii de teleconsultare (teleconsiliere sau a doua opinie a experților).
Țările în curs de dezvoltare, din care face parte și România, au nevoie de aplicații de telemedicină care să ajute în multe situații, atunci când medicii sunt un număr mic în raport cu populația, când medicii specialiști nu sunt disponibili, când pacienții și medicii din mediul rural au nevoie de asistență în furnizarea serviciilor medicale.
Un efort deloc neglijabil ar trebui să fie dedicat depășirii barierelor de implementare cu care fiecare proiect nou trebuie să se confrunte atunci când intră în domeniul de aplicare. Medicii generaliști, precum și medicii specialiști sunt obișnuiți să-și mențină metodele tradiționale de investigare și diagnosticare, decât să experimenteze altele noi, chiar dacă sunt susținute de cele mai recente descoperiri tehnologice.
Telemedicina îmbunătățește calitatea vieții pacienților cu boli cronice și a persoanelor în vârstă, care necesită monitorizare permanentă, reducând frecvența vizitelor la medic și numărul de internări în spital.
Telemedicina ar trebui să devină o prioritate a politicilor serviciilor de sănătate în România datorită numeroaselor avantaje pe care aceasta le conferă: nu necesită costuri de transport; lipsa necesității unei zile libere de la job; lipsa timpului de așteptare; timp exclusiv dedicat pacientului; este accesibilă și foarte ușor de utilizat; acces la medici și specialiști din orașele mari ale României și din străinătate; consultațiile de telemedicină sunt mai puțin costisitoare decât vizitele medicale în unitățile medicale; economisirea timpului petrecut pe drumul spre unitățile medicale și în recepția clinicilor și spitalelor; timp de așteptare mai scurt pentru consultațiile online (prin programare) decât pentru consultațiile fizice; accesul la consultațiile prin telemedicină este ușor și rapid; evitarea contactului cu alți pacienți; medicul poate analiza documentele medicale și emite rețete scrise; facilitarea și scurtarea drumului spre diagnosticare, în afecțiuni unde deplasarea la cabinet nu este necesară sau nu este posibilă.
Sigur, telemedicina prezintă și câteva dezavantaje: în timpul consultației online se poate dovedi că e necesară o vizită în cabinetul medical pentru oferirea unui diagnostic corect și pentru alegerea tratamentului potrivit; lipsa unui control medical fizic poate constitui un dezavantaj în acordarea diagnosticelor medicale; încrederea dintre medic și pacient poate fi construită mai greu, având în vedere lipsa interacțiunii fizice.
5. Care dintre functionalitatile oferite de aplicatia Dr-Online vi se pare cea mai utila in activitatea dvs. curenta?
Aplicația Dr-Online este una dintre cele mai bune programe de telemedicină existente pe piața medicală din România, oferind un control deplin al activității medicale personale. Asigură o comunicare ușoară și eficientă cu pacienții, medicul având acces permanent la dosarul medical și investigațiile pacienților. Gestionarea timpului pacientului și al medicului este eficientă, iar recomandările și emiterea prescripțiilor medicale este facilă. Sunt convins că Dr-Online este soluția pentru un acces universal la îngrijirea sănătății pentru orice pacient.