Skip to content

Consultațiile la distanță vor deveni o practică obișnuită

În anul 2023, telemedicina va deveni o practică importantă în asigurarea asistenței medicale la distanță. Practic, ”se urmărește instituirea unui complex de măsuri alternative care vizează protecția pacientului, precum și creșterea posibilităților de asistență medicală prin acordarea de servicii medicale la distanță, în scopul prevenirii îmbolnăvirii populației, îmbunătățirii sau menținerii stării de sănătate a pacienților”, susține Ministerul Sănătății.
Consultațiile la distanță vor deveni o practică obișnuită

Articol original pe ziaruldeiasi.ro

În lume, funcționează de peste 10 ani Societatea Internaţională pentru Telemedicină şi eSănătate (ISfTeH – International Society for Telemedicine and eHealth), în această organizaţie internaţională, aflată în relaţii oficiale de colaborare cu Organizația Mondială a Sănătăţii (OMS), fiind înscrise entităţi instituţionale din peste 100 de ţări.

Paleta de specialități la care românii pot apela prin telemedicină acoperă aproape toate specialitățile medicale și este extrem de utilă pentru cei care au accesul limitat la o unitate sanitară dar, spun medicii, acest consult la distanță trebuie confirmat în unele situații de examinări clinice și paraclinice.

”Trebuie mare atenție dar și experiență, pentru a putea face telemedicină. Însă, clar, acest tip de asistență medicală este foarte util pentru că, astfel, unii pacienți din zone mai izolate pot ”ajunge” mai ușor la un medic specialist, fără să fie necesar să se deplaseze zeci sau sute de km. Mai ales dacă vorbim despre o femeie însărcinată. Varianta fericită ar fi ca aceasta să se afle în evidențe medicale care să poată fi accesate la nevoie sau informațiile transmise să se realizeze în prezența medicului său de familie, altminteri acuratețea informației va depinde mult de capacitatea gravidei de a prezenta simptomatologia pe care o acuză. Și aici intervine experiența care și ea, uneori, trebuie confirmată cu o serie de examene medicale”, a explicat Prof. Univ. Dr. Emerit Mircea Onofriescu, medic primar obstetrică-ginecologie la Maternitatea ”Cuza Vodă”.

Tocmai de aceea, serviciile de telemedicină se vor programa în mod similar cu serviciile medicale acordate față în față, astfel încât în momentul în care se apelează la asistență medicală la distanță medicul să aibă acces la fișa pacientului, respectiv la informațiile relevante pentru starea de sănătate a acestuia.

Articol original pe ziaruldeiasi.ro

Video prezentare app for doctors

Contact

    Acceptare Condiții GDPR
    Citește politica GDPR